Република България

Преглед на новина

XVIII-тата Национална текстилна конференция започна днес

XVIII-тата Национална текстилна конференция 2016 „Традиции и иновации в текстила и облеклото“ се провежда в Сливен от 26-ти до 28-ми октомври.

Академичната общност в сферата на текстила се събра днес в Националния музей на текстилната индустрия в града под Сините камъни за официалното откриване. То започна с кръгла маса на тема: „180 години взаимодействие между държава, предприемачество и наука в текстилното производство“.

Официални гости бяха областният управител Татяна Петкова, кметът на община Сливен Стефан Радев, акад. Ячко Иванов и проф. Гарабед Минасян от Българската академия на науките, проф. Петър Петров - координатор на Регионален академичен център – Сливен, доц. Ивелин Рахнев – председател на Научно-технически съюз по текстил, облекло и кожи, проф. Милко Йорданов – декан на ИПФ – Сливен и проф. Иванка Монева – директор на Колеж – Сливен.

Кметът Радев поздрави присъстващите като каза, че Сливен е люлка не само на текстилната индустрия, а на промишлеността в България въобще. „Знаково е мястото на провеждане на конференцията, знаков е и денят, в който се открива – Димитровден - Празник на Сливен,“ каза той и допълни: „Сливен има дългогодишни традиции в текстилното производство и затова високо ценим усилията на Едоардо Миролио да поддържа тази слава на града. Заставам зад всяка инициатива, насочена към увеличаване на българското производство и разкриването на работни места. В началото на 20 в. Сливен е бил сред най-богатите градове именно заради текстилната индустрия и вярвам, че това производство отново ще ни изведе напред,“ завърши Радев.

Областният управител Петкова също приветства гостите. „Тази конференция е уникална, още повече, че се провежда в Музея на текстилната индустрия, който наскоро отбеляза своята 30-годишнина,“ каза тя. „Аз съм възпитана в семейство на текстилци, с което се гордея особено много. Текстилът има бъдеще и привличането на инвеститори, които да възродят града ни, е най-висок приоритет,“ допълни Петкова. Тя пожела успех на конференцията и на участниците в нея, защото, по думите й, това са хора, натоварени с нелеката задача да подпомагат производството, в това число и с обучение на кадри, и да показват постиженията на Сливен в страната и чужбина.

Конференцията продължава до петък, като се предвиждат множество научни сесии, посещение на „Е. Миролио“ ЕАД, студентски конкурс за най-добра дипломна и курсова работа и др.

Форумът е под патронажа и с подкрепата на Едоардо Миролио и се организира от Научно-техническия съюз по текстил, облекло и кожи.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508