Република България

Преглед на новина

Шест детски градини от Сливен са включени по проект „Заедно от детската градина“

На 28.11.2016 г. в Областна администрация Сливен беше учреден Областен координационен съвет за институционална подкрепа на изпълнението на проект „Заедно от детската градина“. Той се председателства от областния управител Татяна Петкова, а в състава му са включени представители на УНИЦЕФ, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование – област Сливен, община Сливен, РУО-Сливен, „Закрила на детето“, РЗИ-Сливен и директорите на детските градини.

При откриването на заседанието Петкова поясни, че създаването на този съвет е част от дейностите по проект на УНИЦЕФ „Подкрепа за приобщаващо образование на деца със специфични потребности в детските градини от област Сливен“ и част от инициативата „Заедно от детската градина“.

По проекта с подкрепата на УНИЦЕФ се създава приобщаваща среда за децата със специфични нужди и увреждания в общо 34 детски градини в България. Те са в градовете София-град, Монтана, Сливен и Шумен, където УНИЦЕФ работи приоритетно. Други критерии за избора им са, че тези градове са идентифицирани като места с най-голям брой уязвими деца; в детските градини вече да има постъпили деца със специфични нужди и увреждания; персоналът на детската градина е мотивиран за работа в тази насока. Детските градини са избрани в партньорство с регионалните управления на образованието към МОН. В Сливен това са: ОДЗ „Елица“, ЦДГ „Детски рай“, ЦДГ „Зорница“, ЦДГ „Детство“, ЦДГ „Синчец“ и ЦДГ „Теменуга“. Досега за Сливен от началото на проекта през юни т.г. са назначени психолози и логопеди в 4 от детските градини, осигурени са ресурсни учители и са проведени обучения. Предстои да бъдат идентифицирани децата в риск от обучителни трудности на възраст 3-3,5 г., да им се окаже подкрепа от психолог и логопед, да се осигурят технически средства и пособия и да се обзаведат ресурсни кабинети. Проектът приключва в края на 2017 г.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508