Република България

Преглед на новина

Областният управител участва в официално представяне на резултатите от „Индекс на Местната система за почтеност – 2016“

На 09.12.2016 г. областният управител Татяна Петкова участва в официално представяне на резултатите от Втория годишен „Индекс на Местната система за почтеност – 2016“. По този начин Асоциация "Прозрачност без граници" отбеляза Международния ден за борба с корупцията. Участие във форума взеха представители на институциите на местната власт, както и областните администрации, неправителствения сектор и др. Форумът беше открит от Калин Славов - изпълнителен директор на асоциацията.

Индексът представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество в 27-те общини – областни центрове в България. Когато функционират в синхрон с водещите стандарти за независимост, прозрачност и отчетност, те образуват стабилна Местна система за почтеност и са гарант за ефективно и почтено управление.

Като най-почтени са се представили Стара Загора и Бургас (3,57) и София (3,48). Общата стойност на индекса на Местната система за почтеност за 2016 г. е 3.17 точки при максимална стойност 5. Индексът регистрира минимално повишение спрямо резултата от 2015 г. (3,14). Кюстендил, Силистра и Варна (за втора поредна година) са на дъното на класацията с най-слаби показатели за отчетност и почтеност. Сливен е в средата на класацията с 3,13.

Като цяло има понижаване на оценките на общинските съвети. Сред добрите примери са Бургас, Габрово, където прякото взаимодействие и доброто сътрудничество между кмета и общинския съвет дават водещи стойности на прозрачност и на публичност в работата и ефективност дори в работата на двете институции.

Като цяло хората са недоволни от механизмите за обратна връзка с органите на местната власт.

От изследваните 27 общини само в 5 функционират местни омбудсмани, които са с най-висока оценка като влияние върху местната администрация.

 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508