Република България

Преглед на новина

Заместник областният управител Румен Христов присъства на откриването на първия интермодален терминал край Пловдив

На 30.03.2017 г. заместник областният управител Румен Христов беше сред официалните гости на откриването на първия у нас интермодален терминал край гр. Пловдив. Той бе изграден на жп гара Тодор Каблешков в пловдивското село Златитрап.

На церемонията беше министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев. Съоръжението дава възможност за комбиниран превоз на контейнерни товари от тирове с железопътен транспорт и осигурява максимална ефективност на товаропотока от и за Централна и Западна Европа, както и в посока Близкия и Далечния изток и дори до Китай. Очаква се интермодалният терминал да заработи още тази година. Според специалисти на терминала могат да се обработват около 50 контейнера дневно.

Освен интермодалния терминал, министър Алексиев откри и обновения железопътен участък Стамболийски - Пловдив, по който още през април влаковете ще развиват скорост до 160 км/час. Разстоянието от Пазарджик до Пловдив с влак вече ще се минава за 20 минути. Това е изключително облекчение за близо 6000 души, които ежедневно пътуват по работа по това направление. Отсечката е част от Tpaнceвpoпeйcĸaтa жeлeзoпътнa мpeжa, финансирана oт ОП „Tpaнcпopт“ 2007-2013 г. Cтoйнocттa нa жп yчacтъĸa Cтaмбoлийcĸи - Πлoвдив e нaд 67 млн. лв. Той е дълъг 53 ĸм.

Снимки

Снимка 2Снимка 3
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508