Република България

Преглед на новина

Божурски: Работим по приемането на активите публична държавна собственост от страна на ВиК оператора и по плановете по §4 от ЗСПЗЗ

Предстои фактическо приемане на активите публична държавна собственост от страна на ВиК оператора чрез назначена от мен комисия, съобщи днес на пресконференция Чавдар Божурски.

Областният управител е председател на Асоциацията по ВиК /АВиК/. Тя е един от органите, които осъществяват контрол на дейността на ВиК операторите. В асоциацията участват областният управител като представител на държавата и общините на територията на областта.

По отношение на дейността на АВиК, Божурски каза, че към настоящия момент е сключен Договорът за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услуги на потребителите на територията на област Сливен /в сила от 1 април 2016 г./. Освен това започна изготвянето на „Регионални прединвестиционни проучвания /РПИП/ за обособени територии, обслужвани от ВиК операторите в Бургас, Сливен и Шумен“ за агломерации с над 10 000 еквивалент жители. На територията на област Сливен това са агломерациите Сливен и Нова Загора. До края на годината те трябва да бъдат завършени.

Божурски информира още, че Областна администрация Сливен работи по плановете по §4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Целта на плановете е да се разграничат правата на ползвателите и на бившите собственици, които са притежавали имоти в същите местности и имат решение на Поземлена комисия, с което е признато правото на възстановяване на тези имоти. За тази дейност през 2016 г. са осигурени средства в размер на 50 000 лв. по бюджета на Областна администрация Сливен за местностите Баш чардак и Гюнюзя. Процедурата по приемане и одобряване на плановете е вече към своя край.

За 2017 г. са осигурени средства в размер до 75 000 лв. за изготвяне на нови планове по §4, съобщи още Божурски. В момента в техническите служби на общините Сливен и Нова Загора се извършва подготовка на технически задания и съпътстващата ги документация. Те ще бъдат необходими на възложителя - областният управител, да обяви процедура за обществена поръчка и да възложи изработване на плановете.

 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508