Република България

Преглед на новина

1,8 млн. лв. влагат в строежа на пречиствателната станция за питейни води в Котел

На 11.07.2017 г. областният управител Чавдар Божурски присъства на стартирането на строежа на нова пречиствателна станция за питейни води в гр. Котел.

Първа копка на съоръжението направиха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев и кметът на община Котел Коста Каранашев. Проектът е на стойност 1,8 млн. лв., от които 350 000 лв. се осигуряват от МРРБ на база сключено споразумение с общината. Срокът за изпълнение на проекта е 330 дни.

Пречиствателната станция ще пречиства 200 куб. метра вода на час от карстовия извор на р. Изворска, който снабдява града, чрез реагентна обработка и филтриране през бързи пясъчни филтри. След това водата ще се обеззаразява, с което ще се гарантира високото й качество. Със строителството на пречиствателната станция ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи. Допълнително със средства на ВиК ще се подмени и водопроводът по улиците „Проф. Павлов“ и „Луда Камчия“ в Котел, които предстои да се асфалтират.

Заместник-министър Йовев коментира, че с бюджетни средства ще се завърши пречиствателната станция за питейни води на Сливен. Нужният финансов ресурс за това е осигурен. Търси се възможност с европейски средства да се завършат довеждащите и отвеждащи водопроводи до станцията, както и необходимите водоеми и съоръжения.

 

Снимка: МРРБ

 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508