Република България

Преглед на новина

Очаква се актуална информация за дейността на дружеството, отговорно за ликвидацията на уранодобива в област Сливен

„При мен постъпват множество запитвания относно радиологичния мониторинг на районите от бившата уранодобивна промишленост, включително замърсяването на повърхностните води и водите от урановите шахти с радионуклиди“, каза днес на пресконференция областният управител във връзка с въпрос за ликвидацията на уранодобива в областта.

Той информира, че дружеството „Геостройкомплект“ ООД – Сливен e експлоатирало два обекта в областта: рудник „Сливен“ /община Сливен/ и участък „Сборище“ /община Твърдица/. През 1992 г. с Постановление на МС е прекратена уранодобивната дейност в цялата страна. С постановлението управителите на търговските дружества се задължават да извършат закриването на уранодобивните обекти на база проекти, утвърдени от Министерството на промишлеността.

По силата на друго постановление от 1998 г. за ликвидиране на последствията от уранодобива, целево се създава дружеството „Екоинженеринг – РМ“ ЕООД - София със 100% държавно участие. Възложени са му дейностите по техническата ликвидация, по техническата и биологичната рекултивация и други свързани дейности.

„През годините в област Сливен има непрекъснат обществен интерес към изпълнените от държавното дружество дейности за ликвидиране на последствията от уранодобива на територията на област Сливен. Затова се обърнах към министъра на икономиката, който е принципал на „Екоинженеринг – РМ“, да ми предостави най-актуална информация за дейностите на дружеството за ликвидация и рекултивация на районите за уранодобив в област Сливен. Оттам съм поискал и данни от проведения радиологичен мониторинг в района на рудник „Сливен“ и участък „Сборище,“ съобщи Божурски. Той информира още, че е поискал данните от такъв мониторинг, проведен от Изпълнителната агенция по околна среда, която управлява Националната система за мониторинг на околната среда. Информацията ще бъде оповестена веднага след получаването й.

 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508