Република България

Преглед на новина

От РДГ-Сливен информират, че предстои санитарна сеч на засегнати от гъбни заболявания и корояд иглолистни култури

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски беше информиран от директора на РДГ-Сливен за интензивен процес на съхнене на иглолистни гори. Той е особено интензивен през последните три години. Идентифицирането на причинителите на този проблем ги определи като съхнене от гъбни заболявания и от нападения на корояди и други насекоми.

Темповете, с които съхнат иглолистните гори на територията на РДГ-Сливен са обезпокоителни. Засегнати са значителни по площ горски територии и се влияе върху общата стабилност на цялата горска екосистема в региона.

След извършена инвентаризация на засегнатите насаждения сериозен проблем представлява съхненето на горски територии в община Твърдица – общински и държавни горски територии, в община Нова Загора – държавни и частни горски територии, община Болярово и община Елхово – общински, държавни и частни горски територии, община Тунджа – общински, държавни, религиозни и частни горски територии. Започнало е съхнене на иглолистните горски култури и в общините Сливен и Котел.

За да се реши проблемът, основният начин е изсичане на болните дървета и на тези около тях. В тази връзка се информират частните собственици за провеждане на мероприятията с цел недопускане разрастването на площите, засегнати от съхнене.

При постъпване на информация за датите на тези мероприятия, тя ще бъде своевременно съобщена.

 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508