Република България

Преглед на новина

Започват срещи с родители за задържане на децата в образователната система

Областната администрация в Сливен започва поредица от срещи с родители, чиито деца подлежат на обхват в детските градини и училищата. Срещите ще се проведат в различни населени места на територията на областта. Инициативата се осъществява с подкрепата на РУО – Сливен, във връзка със създадения междуинституционален механизъм за задържане на децата в образователната система.

Първите срещи се проведоха на 29 септември в котленските села Градец и Пъдарево. Откри ги зам. областният управител Димитринка Петкова. „Обезпокоени сме от факта, че всяка година има отпаднали деца от училище. Има и такива, които никога не са стъпвали в детска градина или в класна стая. Някои родители са категорични, че от образованието няма никаква полза, защото те самите са неграмотни. Това е сериозен проблем за обществото. Време е за промяна и тя трябва да започне в семейството, защото без образование никой не може да се реализира на трудовия пазар“, заяви Петкова. Пред родителите бе представен тематичен филм. Адвокат Мария Божкова от УНИЦЕФ информира за правата на децата и задълженията на родителите към тях. В срещата в Пъдарево се включиха председателят на общинския съвет в Котел Христина Чолакова и д-р Стефан Панайотов от фондация „Здравето на ромите“.

В основното училище в Градец са записани 320 ученика, а в детската градина – 66 деца. Броят на учениците ще се увеличава, тъй като тепърва семействата започват да се завръщат от сезонна работа в селското стопанство. В основното училище в Пъдарево децата са 36. Очаква се да се запишат още 9, като 7 от тях са от Градец.

Снимки

Родителите на децата в Градец, с което се проведе срещата
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508