Република България

Преглед на новина

Сливен почете Левски

Възпоменателна церемония по повод 145-годишнината от гибелта на Васил Левски се състоя по обяд на 19 февруари на едноименния площад в Сливен. Венци и цветя пред паметника на Апостола бяха поднесени от областния управител Чавдар Божурски, кмета на община Сливен Стефан Радев, народните представители Десислава Танева и Кольо Милев, командира на военно формирование 22 220 полк.Любомир Вачев, ръководители на регионалните структури на МВР, ДАНС, МОН, патриотични организации, историци, общественици, много граждани и деца. „Левски е човек-идеал, моралните му висини няма с какво да бъдат измерени…Той е загинал едва на 35 години. От днешна гледна точка това е младежка възраст. На тази възраст, в една реакционна среда, след 500 години робство, той е започнал борба за свобода. Ако днес гледаме света през очите на Апостола, препятствията и трудностите, които срещаме в живота си, са дребни и преодолими“ – каза в словото си кметът на община Сливен Стефан Радев.

Преди възпоменателната церемония ученици поднесоха цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Левски, които активно са участвали в дейността на основания през 1870 година в Сливен таен революционен комитет. Основни организатори на проявите бяха общината в Сливен, военно формирование 22 220 и РУО.

Паметникът на Васил Левски в Сливен е открит през 2007 г. след близо петгодишна кампания за набиране на средства, основни инициатори на която бяха училища в града с подкрепата на общината. 10 хил.лева от необходимите средства бяха осигурени от благотворителни прояви и частни дарители, а останалите 11 хил.лева – от местния бюджет. Автор на паметника е столичният скулптор Красимир Ангелов.

Снимки

възпоменаниегостидеца от училище "Д-р Иван Селимински"поклонение - деца
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508