Република България

Преглед на новина

На тренировка: МВР и Военната полиция в Сливен заловиха опасни терористи

Областната дирекция на МВР и Регионалната служба „Военна полиция” в Сливен участваха в съвместна тренировка. На тренировката бяха разиграни действия на силите на реда при терористичен акт за залавянето на престъпниците и овладяване на кризата. Решение за занятието, проведено на 19 април, бе взето на заседание на Областния съвет за сигурност под председателството на областния управител Чавдар Божурски. Със съдействието на директора на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов учебната операция се състоя на военния полигон „Ново село”. Гости на събитието бяха зам.областният управител Камен Костов и директорът на Служба „Военна полиция” към МО бриг.ген. Борислав Сертов.

 

Тренировката води директорът на ОД на МВР-Сливен ст.комисар Димитър Величков. Той оглавява временния оперативен щаб при терористична атака, пряко ръководи действията в създалата се ситуация и координира съвместната работа на институциите на регионално ниво. В Сливен военните полицаи участват заедно с колегите си от МВР в антитерористични акции. Регионална служба „Военна полиция” има само в още три области в страната.

 

Симулацията премина при следния сценарий: На 19 април е получено обаждане в полицията, че след края на спектакъл в драматичния театър в Сливен две маскирани лица са открили безразборна стрелба срещу излизащата навън публика, крещят на развален български език, има много ранени. По утвърдени процедури се задейства планът на ОД на МВР за противодействие на тероризма. Осигурява се евакуацията на цивилните граждани, трасе за линейките, които да откарат пострадалите в болница. Междувременно престъпниците успяват да избягат с лек автомобил. Автомобилът е засечен на бул.”Шести септември”. Следват заградителни мероприятия. Тактическото звено за бързи действия към ОД на МВР блокира колата на терористите, задържа ги, като действията му са подсигурени от екип с брониран автомобил на Групата за предотвратяване и пресичане на терористични атаки към РС „Военна полиция”.

 

Подобна тренировка, от регионален мащаб, се провежда за първи път в страната. Целта е да се повиши нивото на съвместимост между службите и институциите при терористична заплаха. На събитието присъстваха като участници или гости членове на Областния съвет за сигурност: ръководителите на ТД на ДАНС, военно формирование 22 220, РС „ПБЗН”, представители на Областното пътно управление, ЦСМП, РЗИ, община Сливен, началникът на РС „Военна полиция” и др.

Снимки: Пресцентър на Областна администрация-Сливен и инж.Веселин Вълчев

20 април 2018 г.

Снимки

координиране на действиятачленовете на Областния съвет за сигурностНачалникът на РС "Военна полиция" полк.Деян Цветков и ръководителят на тактическото звено за бързи действия Данаил Илиевпреследване на лекия автомобил с "терористите"задържане на "престъпниците"след края на занятието - анализ с ръководителитеБригаден ген.Сертов и ст.комисар Величков се поздравяват за успешно проведената тренировка
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508