Република България

Преглед на новина

Горски служители възстановиха чешмата "Кушбунар" на старо хайдушко сборище в Балкана

Областният управител Чавдар Божурски изпрати поздравителни адреси до ръководството и служителите на Регионалната дирекция по горите и на Югоизточното държавно предприятие послучай професионалния им празник. Тази година той съвпада със 140-годишнината от създаването на горската администрация у нас. Седмицата на гората придобива статут на официално събитие в календара от 1925 г. насам.

За празника Регионалната дирекция по горите и Държавното горко стопанство – Сливен успяха да възстановят чешмата „Кушбунар“ в едноименната местност в Сливенския балкан. Районът е почистен, поставени са пейки и предупредителни табели за посетителите да пазят природното богатство – вековната гора, в която се намира чешмата, и изворът, за който легендите твърдят, че е лечебен. „Чешмата беше пресъхнала 25-30 години, но почистихме каптажа и направихме необходимото, за да доведем вода до чучурите й“, казаха от РДГ. Според исторически източници, „Кушбунар“ е старо хайдушко сборище. Местността се свързва с дейността на Злати Карачоолу, Кара Кольо, Никола Аджема, Панайот Хитов и Хаджи Димитър, както и с Васил Левски като знаменосец в четата на Хитов.

 

Гост на официалното откриване бе зам.областният управител Камен Костов. Той връчи една от наградите на отличените с почетни грамоти за празника служители: горски инспектор Георги Костов, Юсеин Шакиров, Георги Златев, Светлин Стоянов. Гости на откриването бяха зам.кметът Румен Иванов, директорите на ОД на МВР и ТД на ДАНС ст.комисар Димитър Величков и Николай Чиликов, директорът на РД ПБЗН комисар Владимир Демирев. Заедно с директора на РДГ-Сливен инж.Мирослав Маринов те извършиха символично залесяване на фиданки явор.

Регионалната дирекция по горите обхваща осем горски стопанства: Елхово, Котел, Нова Загора, Сливен, Стара река, Твърдица, Тича, Тунджа.

Снимки: РДГ-Сливен

Снимки

Зам.областният управител Камен Костов връчи почетна грамота на горски инспектор Георги КостовГости на официалното откриване на възстановената чешма
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508