Република България

Преглед на новина

Цвета Караянчева в Сливен: Имаме много сериозна задача - да научим децата и внуците си да обичат книгата!

„Трудно е да напишеш книга, защото в нея влагаш сърце и много любов. Трябва да се знаe и към кого се отправя това послание. Мисията е много важна, защото трябва да покажем на децата колко е важно да обичат писаното слово. Ние, възрастните, имаме много важна задача: да научим децата и внуците си да обичат книжката, защото съревнованието с новите технологии е много сериозно. Затова и нашата задача е много сериозна“, заяви в Сливен Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание пристигна в града на 9 май вечерта. Като патрон на Националния фестивал на детската книга тя бе гост на официалната церемония в Драматичен театър „Стефан Киров“, по време на която бяха връчени наградите на фестивала. Гости на събитието бяха още областният управител Чавдар Божурски, зам.министърът на културата Румен Димитров, кметът на община Сливен Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев.

В категорията „Автор“ отличието тази година получи Елена Павлова за произведението й „Камен и пиратите от 5-г“. В същия раздел за първи път бе излъчена награда от детско жури. Носителят й е Явор Цанев за книгата „Злостории“. Виктор Вертер Паунов е носител на наградата за илюстратор – за илюстрациите му към произведенията „Котаракът в чизми и загадъчният остров“ и „Приказка за Ежко Измишльоткин и къртицата Софица“. Ателие за българска детска литература „Горната земя“ взе наградата в категория „Издателство“ за издадените през 2018 г. книги за деца на съвременни автори.

Фестивалът в Сливен е единственият форум в страната, изцяло ориентиран към детската книга и книгоиздаване. Форумът мотивира интереса към четеното и определя тенденциите в развитието на литературата за деца. 21-вото издание на фестивала стана възможно отново благодарение на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“, с подкрепата на МК, областната администрация и община Сливен, Агенцията за българите в чужбина, много издателства.

Снимки

Директорът на РБ "С.Добрплодни" Р.Петрова посрещна гостите на събитиетоПреди началото на празника Цвета Караянчева разгледа изложба от кукли - герои на детски приказки
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508