Република България

Преглед на новина

С венци и военни почести Сливен отбеляза 179 години от рождението на Хаджи Димитър

С церемония за полагане на венци и цветя и с военни почести Сливен отбеляза 179 години от рождението на Хаджи Димитър. Събитието по традиция се състоя на централния площад в града, който носи името на воеводата. Областният управител Чавдар Божурски, кметът на община Сливен Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев и командирът на Центъра за подготовка на специалисти полк.Любомир Вачев бяха гости на церемонията.

„Хаджи Димитър си отива от този свят твърде млад, едва на 28 години. Но неговото дело оставя дълбока диря и в историята на нашата родина, и в паметта на всички българи. За неговата светла личност Христо Ботев пише едни от най-красивите си стихове“, каза в словото си кметът на община Сливен Стефан Радев. Той допълни, че докато има България, ще го има и споменът за великия войвода, ще я има и признателността на поколенията към делото и саможертвата му.

Венци и цветя бяха поднесени от гостите, от името на народния представител Десислава Танева, от името на ръководството на ОД на МВР, от общински съветници, граждански и патриотични организации, от читалище „Хаджи Димитър“ в Сливен, от представители на културни институции в града.

Водещ на ритуала бе Ивайло Гандев, актьор и режисьор в Драматичен театър „Стефан Киров“. Честването бе организирано от община Сливен и военно формирование 22 220.

Десети май е обявен за Ден на Хаджи Димитър с решение на общинския съвет в Сливен през 1995 година.

Снимки

Областният управител поднесе венец пред паметника на воеводатаОфициалните гости на ритуалаДокато има България, ще го има и споменът за Хаджи Димитър, каза кметът Радев в словото си.Военни почести за герояВенци в памет на воеводатаПредседателят на общинския съвет Д.МитевПолк. Любомир Вачев, командир на Центъра за подготовка на специалистиОбщински съветници - 1Общински съветници - 2Общински съветници - 3Цветя от граждани и патриотични организацииНай-малкият участник в ритуалаЦветя от клуб "Традиция" в Сливен
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508