Република България

Преглед на новина

Започна подготовката на Европейска олимпиада по статистика

Националният статистически институт съвместно с Евростат и 11 държави - членки на ЕС, започна подготовката на Европейската олимпиада по статистика (ЕОС), която ще се проведе по време на Българското председателство на ЕС - от края на януари 2018 г. до средата на май 2018 година – съобщиха от „Статистически изследвания“ в Сливен.

Предварителният етап на олимпиадата беше проведен през учебната 2016/2017 година. На състезанието се явиха 59 отбора от цялата страна, 44 от тях се класираха за втория кръг. Задачата на журито не беше лесна. Всеки отбор се беше постарал, наред със знанията и техническите умения учениците бяха вложили творчество и желание да се представят добре. На отборите, класирани на първо, второ и трето място, бяха раздадени награди на обща стойност 6 000 лева.

Съгласно регламента ЕОС ще се проведе в два кръга - Национален и Европейски, и с две категории ученици от средното образование: ученици от Х - ХII клас и ученици от VIII - IX клас.

Състезанието отново ще бъде отборно, като всеки отбор ще се състои от един до трима ученици с учител ментор. Допълнителна информация за ЕОС можете да намерите на сайта на олимпиадата: https://www.nsi.bg/eso2018/

От СИ-Сливен съобщават на учениците от Сливенска област, че за да участват в олимпиадата, важното е да са убедени, че всеки може да намери числата, които са му нужни, без да е експерт по статистика, и чрез тях да научи интересни неща за живота на хората.

 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508