Република България

Преглед на новина

Цветя от името на сливенци бяха поднесени на гроба на Стефан Панаретов във Вашингтон

По молба на областния управител на Сливен Чавдар Божурски, на 19 октомври българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев и дипломати от посолството поднесоха цветя на гроба на Стефан Панаретов от името на признателните му съграждани. На тази дата през 1931 година в столицата на Съединените щати е издъхнал именитият сливенец. Останките му са били положени в гробищния парк „Рок Крийк“ във Вашингтон.

Роденият през 1853 г. Стефан Панаретов е завършил Робърт колеж в Цариград, после е бил дългогодишен преподавател по български език. Той е първият български посланик в САЩ, работил повече от 11 години на поста след назначението му през 1914 година. Има лични заслуги в установяването на отлични двустранни отношения между страната ни и Съединените щати, което е съдействало в защита на важни български национални интереси. Като член на българската делегация е взел участие в Парижката мирна конференция през 1919 г., а през 1921 г. е бил избран за български делегат в Обществото на народите. Заедно със съпругата си Лидия Гейл, Панаретов завещава значителни суми на Българската академия на науките, в която е членувал, и на Американския колеж в София. Оставил е средства на Народната библиотека, читалище „Зора“ в Сливен и други образователни и културни средища в родината си, като желанието му е било с тези суми да бъдат открити стипендии за даровити студенти и ученици на негово име.

Забравеното завещание на Стефан Панаретов стана достояние на обществеността в Сливен през 2010 година. По инициатива на тогавашния областен управител Марин Кавръков, с активното съдействие на Министерството на външните работи, на посолството на Република България в САЩ и кметството във Вашингтон бе събрана информация за наследството на Панаретов, както и къде се намира гробното му място. Вече седма година от МВнР и посолството любезно съдействат на Областния управител, за да бъде почетена паметта на достойния българин.

 

Снимки

гробното място
 
 
Copyright © 2008 Областна администрация Сливен. Всички права запазени
Изграден от Сливен НЕТ. Дизайн от Анна Вълева. Програмиране и СЕО от Христо Друмев
Валидни XHTML, CSS, WAI-AA, Section 508